Środki na chwasty

Czym się różni pszenica od jęczmienia?

Przede wszystkim wyglądem, a ponad to wymaganiami rozwojowymi i przeznaczeniem. Kłosy tych dwóch zbóż są od siebie bardzo różne, pszeniczne mają krótkie ości a jęczmienne bardzo długie. Bez problemu można rozpoznać te zboża na polach również po wysokości, bo pszenica tworzy wysokie łany a jęczmień dużo niższe. Pszenica jest najbardziej wymagającym zbożem uprawianym w Polsce.

Dla uzyskania zadowalających plonów, należy jej przygotować dobre podłoże, bo rośnie tylko na najlepszych glebach. Na glebach zakwaszonych, bez dostatecznej ilości potasu, fosforu i azotu będzie znacznie słabiej plonowała. Zachwaszczony grunt z kolei narazi ją na choroby grzybowe, gnicie źdźbeł, wyleganie. Bez dobrze przygotowanego pola pod zasiew marnie będzie rósł także jęczmień.

Jest zbożem o nieco mniejszych potrzebach niż pszenica, ale w równym stopniu jak ona potrzebuje przyjaznych warunków do wzrostu. Już jesienią rolnicy zaczynają dbać o odchwaszczanie pól, żeby zboża ozime i jare uwolnić od niechcianych chwastów, wtedy opryski w dużym procencie likwidują te najbardziej uciążliwe. Produkt końcowy pozyskany ze zbóż, a więc ziarno, ma różne przeznaczenie. Może być wykorzystany np.

w przemyśle spożywczym do produkcji mąki, kasz, otrębów bądź płatków. Z pszenicy powstaje znana wszystkim kasza manna, różne typy mąki pszennej, pęczak. Jęczmień jest bazą dla znanych kasz perłowych, pęczaku jęczmiennego i płatków. Ziarna zbóż są również bezcennym składnikiem mieszanek paszowych przeznaczonych dla zwierząt.